www.speechlessenblitz.nl

Hondengedragstherapie

gedragstherapy

Kynologische gedragstherapie en voorbeelden

Als kynologisch gedragstherapeut houd ik me bezig met honden en hun gedrag. Het betekent dat ik mensen met een hond niet direct leer hoe ze het kunstje zitten onder de knie gaan krijgen; daarvoor dient men zich te wenden tot een goed onderlegd instructeur bij een privé hondenschool of een kynologische club.

Een kynologisch gedragstherapeut houdt zich bijv. bezig met de volgende vraagstukken;

Waarom wil een hond niet gaan zitten?
Hoe komt het dat de hond zoveel blaft?
Wat is de reden waarom de hond zo angstig is?
Hoe kunnen we de vuurwerkangst aanpakken?
Waarom bijt de hond de eigenaar wel eens in zijn arm?
Wat is de reden om uit te vallen naar een andere hond?
Welke vorm van agressie kan een hond hebben?

Daarnaast is het mogelijk om puppylessen te volgen op individuele basis of in groepjes van drie. De puppylessen zijn altijd buiten, in het bos, in het dorp of in een weiland. Uw pup dient tenminste tien weken oud te zijn.


Een gedragstherapeut richt zicht op wat met een mooi woord wordt genoemd ‘het lezen van de hond.’ Door te kijken naar hoe een hond beweegt of hoe de houding is bijvoorbeeld, kan een therapeut al veel wijzer worden en u als eigenaar dus ook. Let wel een gedragstherapeut stelt een therapie op na consult(en) thuis en/of wandelingen. Deze therapie is op maat gemaakt omdat geenéén
(ras)hond hetzelfde is. Een gediplomeerd gedragstherapeut zal nooit tijdens de consulten 
de hond lichamelijk corrigeren of middelen als slipkettingen voorschrijven, laat staan 
een consult per telefoon geven.

Honden in allerlei soorten en maten. Voorbeelden van gedragstherapie zijn er zeker te geven. Vanwege privacy overweging hieronder echter alleen mijn eigen hond.

Dymphy
Dymphy is mijn eigen lieve, mutserige korthaar Schotse collie. Door haar manier van doen, ben ik eigenlijk begonnen met de module Ethologie. Dymphy komt uit de Amerikaanse lijn en dat betekent dat je een groter exemplaar hebt dan de Engelse variant en een rustiger hond. Dymphy is erg gevoelig voor stemmingen ook al heeft die stemming niets met haar te maken. Ze kan ook niet tegen veel druk; dus roepen dat ze harder moet lopen of veel commando’s achter elkaar afvuren, werkt niet. Ze blokkeert, gaat alles heel langzaam doen en wordt hevig bang. Om haar te laten wennen aan druk doen we hondensporten zoals behendigheid en flyball, echter hoeft ze nooit de snelste tijd te halen en mag ze altijd een toestel verkeerd opgaan. Het gaat erom dat ze plezier heeft en haar energie kan verspillen. Ondanks het zachte en gevoelige karakter is het namelijk toch wel een werkhond.

 

windhondje